poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Dzień 29 - Kurczak w occie winnym

Na wadze 83,4 kg

Diety na ten tydzień:
- Chłodnik z ogórka - dwa dni
- Kurczak w occie winnym - dwa dni
- Urozmaicona - trzy dni

Zaczynam od kurczaka w occie winnym:
Mięso pokroić w kawałki, w misce przygotować: ocet winny, oliwa z oliwek 1:1 (np dwie łyżki octu i dwie łyżki oliwy do przygotowania 3-4 pojedynczych piersi z kurczaka), w przepisie jest też 1 porcja wody ale ja to pominęłam. Do sosu dodać sól i pieprz. Wrzucić pokrojonego kurczaka, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki na min. 3 godziny. Najlepiej na całą noc. Wyrzucić wszystko na ciepłą patelnię. Podsmażyć!
Podawać na surówce. Rewelacja! Od dzisiaj stały gość na moim stole.


czwartek, 4 sierpnia 2011

Dzień 25 - Kurczak Curry

Na wadze 83,7

Przepis na kurczaka Curry (3-4 porcje):
60 dag piersi z kurczaka, 4 cebulki dymki, łyżeczka koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 30 dag jogurtu naturalnego 2%, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 płaskie łyżki przyprawy curry.

Dymkę pokroić w piórka i poddusić na oliwie z rozgniecionym czosnkiem i koncentratem pomidorowym. Zdjąć z ognia, zalać jogurtem i dodać curry. Mięso kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z sosem i odstawić na godzinę do lodówki. Dusić następnie pod przykryciem około 30 minut w razie potrzeby podlać wodą.

Podałam z surówką.

Wyszło przepyszne. Polecam!


poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Dzień 22 - Paprykowa wołowina

Na wadze 84,5 kg

Diety na ten tydzień:
- Paprykowa wołowina
- Kurczak curry
- Urozmaicona

Zaczęłam od paprykowej wołowiny
Składniki:
600 g chudej wołowiny
200 g zielonej papryki
300 g pomidorów
100 g cebuli
4 łyżki świeżej posiekanej bazylii
sól
papryka ostra

Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć, pokroić w plastry, zbić tłuczkiem formując małe okrągłe bitki o średnicy 5-6 cm. Bitki ułożyć w rondlu, oprószyć ostrą papryką, podlać 3 łyżkami wrzącej wody. Przykryć, dusić na małym ogniu. Po kilku minutach dodać obraną i drobno posiekaną cebulę. Paprykę i pomidory umyć. Pokroić i dodać do rondla. Gdy pomidory całkiem się rozgotują potrawa powinna być gotowa. Sprawdzić smak i ewentualnie dodać nieco soli i ostrej papryki, posypać posiekaną bazylią.