sobota, 3 września 2011

Dzień 55 - Sernik waniliowy

Na wadze 80,8 kg

Postanowiłam upiec na weekend ciasto. Tym razem padło na sernik.
Ten sam co poprzednio. Nie podałam wcześniej przepisu więc zrobię to teraz.
0,5 kg chudego twarogu
4 jajka
2-3 łyżki słodziku w proszku
3 łyżki zmielonych otrąb owsianych
3/4 szklanki mleka o niskiej zawartości tłuszczu
aromat waniliowy

Białka ubić na sztywną pianę. Ser (zmielony), żółtka, słodzik, aromat, otręby zmiksować z mlekiem na rzadką masę. Dodać ubitą pianę. Masę przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piec około godziny w temp. 160-170 st. C. Przestudzić, a następnie schłodzić w lodówce.

Przepis już sprawdzony. Polecam!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz